Asbest är ett farligt material och därför behövs det utbildad, certifierad personal för att genomföra en trygg asbestsanering utan några risker i Stockholm
Asbest är ett farligt material som kan dölja sig på många ställen i äldre byggnader. Fram till 1970-talet användes materialet flitigt. Man kan fortfarande hitta det som eternit i fasadbeklädnader och på yttertak. Men asbest kan också finnas i bland annat rör- och kakelfogar och i golvlim. Trots att materialet är förbjudet i hela EU sedan 1982 kan det fortfarande finnas i byggmaterial som importerats från Kina där det inte är förbjudet.
Asbesten är inte farlig förrän man börjar riva eller såga i den. Det är då de fina fibrerna frigörs. När de, för ögat, osynliga fibrerna kommer ut i luften sprids de snabbt. För människan är det skadligt att inandas fibrerna eftersom de fastnar i luftvägar och lungor och kan ge upphov till livshotande skador. Därför krävs det att man använder skyddsutrustning när man hanterar asbest.
Asbestsanering ska ske under kontrollerade former
För att veta om det finns asbest i en byggnad krävs det ofta att man gör en provtagning. Asbest kan vara svår att upptäcka. När man anlitar ett företag som arbetar med asbestsanering så har de den provtagningsutrustning som krävs för att konstatera om materialet finns. Yrkesmässig hantering av asbest regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och gäller alla verksamheter där det finns risk för exponering för asbesthaltigt damm.
När ett certifierat företag anlitas för att sanera asbest effektivt i Stockholm så sker det under helt trygga former. Företaget ansöker om tillstånd från Arbetsmiljöverket och använder sig sedan bara av utbildad personal med certifikat att arbeta med asbest. Man vidtar speciella skyddsåtgärder, vilket bland annat innebär att man spärrar av det område där saneringen sker, använder skyddsdräkt och andningsskydd. Det material som tas bort transporteras i slutna behållare till deponi.